11 syytä vaihtaa klassiseen parranajoon

Klassinen parranajo on hurjassa nousussa Suomessa ja muualla maailmassa. Suosion nousun Suomessa pystyn näkemään jo pelkästään Starter Kittiemme menekistä, ja syynä ei varmasti ole meidän nerokas markkinointi, vaan klassisen parranajon aidot hyödyt. Kun joku asia tuo ihmisille aitoa hyötyä hienojen mainosten luoman illuusion sijaan, kerrotaan siitä yleensä eteenpäin kavereille.

Moniterähöylät ovat dominoineet länsimaalaisia markkinoita vuosikaudet. Ymmärrän sen täysin. Ne ovat rahasampoja naurettavan kalliiden vaihtoterien ja joka vuosi uusiutuvien malliensa kanssa. Yritykset käyttävät tähtitieteellisiä summia rahaa markkinointiin ja kun Tiger Woods ajaa telkkarissa partansa tietyllä höylällä, niin senhän on pakko olla maailman paras, eikö? No, me ainakin ollaan aika vahvasti eri mieltä. Ja onneksi nykyään alkaa olla moni muukin.

Listasimme hyviä syitä heittää moniterähöylät roskiin ja hankkia kunnon klassiset parranajotarvikkeet:

 

1. Ympäristöystävällisyys

Modernien partahöylien vaihtoterät sisältävät runsaasti muovia. Joissain ei edes ole terän vaihtomahdollisuutta, jolloin muovinen varsikin pitää uusia aina teränvaihdon yhteydessä.

Perinteiset partaterät ovat vain sitä itseään – 100% kierrätettävää metallia. Suosittelemme hankkimaan käytetyille partaterille teräpankin, tai jos olet tee-se-itse-mies, niin voit askarrella sellaisen tyhjästä kaljatölkistä.

Hyvä syy siis avata sellainen vaikka heti.

 

2. Hinta

Olemme jo kertaalleen laskeneet kuinka paljon säästöä syntyy, kun vaihtaa moniterähöylät klassisiin yksiteräisiin partahöyliin. Ero vuositasolla on noin 20-kertainen.

Tarkennuksena tähän, että tämä pätee ainoastaan, jos hinta on ainoa tai tärkein syysi vaihtaa klassiseen parranajoon. Voin omasta kokemuksesta kertoa, että olen nähnyt satojen ihmisten hurahtavan tähän hommaan niin syvälle, että siitä on ihan aidosti tullut harrastus.

Harrastukset kuitenkin tuovat arvoa elämään, jolloin se ei enää ole vertailukelpoinen vanhan pakkopulla-parranajon kanssa. Pointtina siis, että kovakin säästö on mahdollista – mikäli niin haluat.

 

3. Vähemmän ihoärsytystä

Kolme, neljä tai jopa viisi terää kirjaimellisesti raastavat ihoasi, usein aiheuttaen ärsytystä iholle. Viimeisten terien leikatessa, suojaava vaahto on jo kauan sitten lähtenyt pois.

Yhdellä terällä ajaessa, ihon päällä on aina suojaava kerros vaahtoa.

 

4. Kylpyhuoneen dominointi

Eikö olekin ärsyttävää kun yhteinen kylppärin kaappi koostuu 95% vaimon ryppyvoiteista, hajuvesistä ja seerumeista? Se aiheuttaa alemmuudentunnetta ja fiiliksen, että kylppäri ei olekaan aidosti yhteinen.

Klassisen parranajon aloittaminen muuttaa tämän nopeasti. Tulet hurahtamaan niin nopeasti siihen touhuun, että kohta sinulla on 17 erilaista parranajosaippuaa (4 jokaiselle vuodenajalle + 1 synttärisaippua), 10 aftershavea, 3 partasutia ja kasa partateriä teräntestauspakkauksesta.

Tässä mahdollisuutesi vallata kylpyhuone takaisin.

Varoitus: kylpyhuoneesi saattaa näyttää tältä jo parin kuukauden jälkeen

 

5. Uusien tuoksujen maailma

Purkkivaahdon tuoksu on yleensä sekoitus axemaista miehekkyyttä ja erilaisia myrkkyä. Ei siis mikään miellyttävin tuoksu.

Perinteisissä parranajosaippuoissa tuoksujen kirjo on käytännössä loputon. On neutraalia aloe veraa, viileää mentolia, miehekästä santelipuuta, täysin hajustamatonta ja miljoona muuta vaihtoehtoa. En vielä ole tavannut ihmistä, joka ei ole itselle miellyttävän tuoksuista parranajosaippuaa löytänyt.

 

6. Esteettisyys

Klassisia parranajovälineitä näkee välillä myynnissä myös sisustusliikkeissä, eikä suotta. Niiden tyylikkyyttä tuskin tarvii lähteä vertaamaan vilkkuviin, futuristisiin muovikapistuksiin.

P.S. Tämä on yksi parhaista argumenteista puolisolle kun yhteisestä ruokakassasta pitää lainata vähän rahaa uuteen silvertip-partasutiin.

 

7. Ei enää sisäänpäin kasvaneita karvoja

Ensimmäinen terä nyppäsee partakarvat ylös ja loput teristä lyhentävät ne. Ongelmana on, että tällä tavoin karvat vetäytyvät ihon alle, joka johtaa niiden sisäänpäin kasvamiseen. Tämän takia moniterähöylällä ajon jälkeen kasvoihin tulee usein pieniä nyppyjä.

Yksi terä katkaisee partakarvat ihon päältä, jolloin sisäänpäin kasvaneita karvoja ei koskaan pääse syntymään. Vauvanpyllymäisen ihon pystyy kuitenkin helposti saamaan kolmella ajokerralla (myötä-, risti- ja vastakarvaan).

 

8. Perinnön jättäminen

“Minulla on vielä tallessa isoisäni 7-teräinen taskulampulla varustettu muovihöylä” – lause, jota ei tulla koskaan maailman historiassa kuulemaan.

Sen sijaan kuulen varmaan viikoittain myymälässämme vierailevilta asiakkailta, miten heillä on käytössä isoisältään perinnöksi saama vintage-partahöylä.

Se on mielestäni oikeasti hieno asia, ja toivon itsekin, että pääsen joskus oman partahöyläni antamaan mahdolliselle jälkikasvulleni.

 

9. Rentoutuminen

Klassinen parranajo muuttaa pakollisen rutiinin odotetuksi päivän rentoutumishetkeksi. Se on pieni hetki täysin omaa aikaa. Silloin yleensä saa ajatukset täysin irti stressaavasta arjesta.

Ehkä miehekkäintä meditointia koskaan.

 

10. Onnistumisen tunne

Klassisessa parranajossa on hieman tekemisen meininkiä. Se vaatii enemmän tekniikkaa, kuin moniterähöylien heiluttelu. Rakettitiedettä klassinen parranajo ei ole, mutta siinä on pieni oppimiskäyrä.

Tekniikan opettelu on kuitenkin kaiken vaivan arvoista, koska ajotulos on niin paljon parempi. Ja hyvin onnistuneesta parranajosta, jossa olet itse tehnyt partasudilla kermaisen vaahdon ja oikeanlaista kulmaa käyttäen katkaissut omat partakarvasi, jää oikeasti hyvä fiilis.

Tietyllä tavalla onnistumisen tunne – tunne, jota ei ikinä voi arkipäivässä olla liikaa.

 

11. Lopputulos

Punainen kaula, pienet näpyt ympäri kasvoja, epätasainen sänki, pieni kulma viiksiä jäljellä nenän alla. Nämä ovat moniterähöylien kirouksia. Kaikki ei näistä kärsi, ja aloittelevalle klassiselle parranajajallekin näitä voi syntyä, mutta tyypillisesti nämä on helppo oppia yhdellä terällä välttämään.

Oikean tekniikan ja kasvosi koukerot opittuasi, sinulla on mahdollisuus saada täydellinen parranajo, kerta toisensa jälkeen. Kuka ei haluaisi sitä?

 

Päivän hyvä teko jokaiselle voisi olla, että kertoo edes yhdelle kaverille klassisen parranajon hyödyistä. Ei tässä tarvitse leikkiä, että ollaan kenenkään elämää muuttamassa – parranajostahan tässä vain on kyse. Saatat kuitenkin parantaa jonkun elämänlaatua ihan himpun verran, olkoonkin vain vartiksi päivässä. Se on ihan siisti juttu.

Tämä artikkeli on kirjoitettu kategoriaan Parranajo. Tässä suora linkki.