ALOITTELIJAN OPAS HIUSMUOTOILUUN

Kuinka levittää pomade ja muut miesten hiusmuotoilun perusteet

Tässä oppaassa ei käydä läpi tiettyjen hiustyylien muotoilua, vaan luodaan hyvä perusta kaikelle miesten hiusmuotoilulle. Vasta kun nämä asiat hallitsee ja tiedostaa, voi niitä lähteä tarpeen mukaan muokkaamaan omiin yksilöllisiin tarpeisiin.

Tämä on siis todellinen hairstyling for dummies -tyylinen artikkeli, mutta moni on hiusmuotoilun suhteen dummie, joka on ihan ymmärrettävää loputtomien hiustuotteiden ja -tyylien maailmassa.

1. Pese hiukset ennen tavaran laittamista päähän

Tämä tavallaan resetoi hiuksesi perustilaan, joka eliminoi yhden muuttujan. Vältät tyynyn tai lippiksen aiheuttamien painautumien huomioon ottamisen. Öljypohjaisen pomaden kanssa on ihan fine, jos hiuksiin jää vielä tuotetta (ns. builduppia).

2. Kuivaa hiuksesi jättäen ne hieman kosteiksi

Melkein kuivat, ihan pikkaisen kosteat hiukset, on usein paras lähtökohta hiusten muotoiluun. Pieni kosteus auttaa tuotteen levittymisessä ja itse muotoilu on helpompaa verrattuna täysin kuiviin hiuksiin. Hiukset ovat ikään kuin yhteistyöhaluisempia.

Muista kuitenkin pitää kosteus minimissään, jotta näet heti mitä muotoilutuote tekee hiuksillesi. Märissä hiuksissa tämä ei aina ole niin selkeää ja hiusten kuivuminen muuttaa myös paljon.

3. Levitä tuotetta kevyesti ja tasaisesti joka paikkaan

Aloita ihan pienellä määrällä muotoilutuotetta (sormenpään kokoisella pallukalla) ja lämmitä kunnolla käsissä.

Tässä vaiheessa suosittelen sellaista kikkakolmosta, että aloita levittäminen takaraivon ja päälaen kohdalta, ja siirry hiljalleen sivuille ja eteen. Tämä siksi, että tyypillinen aloittelijan virhe on keskittyä ainoastaan siihen, miltä hiukset näyttävät edestä.

Suosittelen myös, että et katso peiliin tässä vaiheessa. Tarkoituksena on vain levittää tuote tasaisesti joka paikkaan. Vähän niin kuin hieroisit shampoota hiuksiin.

Lisäkommenttina tähän vielä, että tuotteen levittäminen koko hiuksen mitalta päänahkaan asti, jakaa mielipiteet. Joidenkin mielestä paras lopputulos tulee kun tavaraa on vain päälipuolikkaassa. Minun mielipiteeni asiaan on, että levitä muotoilutuote pohjaan asti, ellei sinulla ole erityistä syytä olla niin tekemättä. Suurin osa miesten klassisista hiustyyleistä toimii paremmin näin.

4. Tutki hiustesi luonnollisia kasvusuuntia

Nyt kun olet levittänyt pomaden (tai muun muotoilutuotteen) tasaisesti hiuksiisi, on hyvä aika katsoa mihin hiuksesi haluavat taipua. Asioita, kuten missä kohtaa sinulla on pyörteitä ja kääntyykö jakauksesi luontaisesti jompaan kumpaan suuntaan, on tärkeä ottaa huomioon ennen kuin hiuksia alkaa muotoilemaan.

Mielestäni tyypillisin ja suurin virhe miesten hiusmuotoilussa on, että taistelee head-on omia hiuksiaan vastaan ja koittaa väkisin taittaa hiusta sinne minne se ei halua mennä, kun oikea tapa olisi myötäillä ja parannella hiusten omia luonnollisia taipumuksia.

5. Muotoile

Koita nostaa pystyyn. Katso miltä näyttää jos painat alas. Kokeile saako hieman sivulle taipuvaa kohtaa vedettyä vähän taaksepäin, vai näyttäisikö hiukset vielä paremmalta jos ne vetäisi täysin sivulle.

Myötäile ja parantele. Älä taistele.

Jos tuntuu, että touhusta ei nyt tule mitään, kokeile laittaa hiuksiin lisää tuotetta. Aloitit niin pienellä määrällä, että saatat hyvinkin tarvita lisää. Tällä kertaa voit keskittyä hieman enemmän niihin kohtiin, jotka tuntuvat vaikeilta.

Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, pomadea ja muita hiusmuotoilutuotteita kannattaa kuitenkin käyttää mahdollisimman vähän. Ei liian vähän, mutta mahdollisimman vähän. Paska vinkki kauppiaan näkökulmasta, mutta jokaisen tulisi mielestäni tämä sisäistää.

Sama pätee myös tuotteen pitoon. Mitä kevyempi pito riittää, sen parempi. Ja jos noudatat tämän artikkelin vinkkejä, niin usein se medium-pitoinen pomade riittää hyvin. Saat luonnollisemman ja tyylikkäämmän lopputuloksen.

Loppusana

Sovella näitä vinkkejä tarpeesi mukaan. Opettele miten kosteammat hiukset reagoivat lempipomadesi kanssa. Föönaa kerran hiukset täysin kuiviksi ja katso millaisen lopputuloksen saat. Kokeile erilaisia tuotteita, esim. suolasuihketta.

Tässäkään asiassa ei ole absoluuttisia totuuksia. Tämän oppaan tarkoitus oli antaa mahdollisimman monille hyvä lähtökohta onnistuneeseen hiusmuotoiluun ja tyypillisimpien virheiden välttämiseen.

Viimeisenä haluan vielä mainita, että leikkauksella on suuri merkitys lopputulokseen. Eli jos kämppiksesi leikkaa hiuksesi fiskarseilla, niin suosittelen menemään hyvälle parturille. Kerro hänelle mikä hiuksissasi ärsyttää ja mitä haluamaasi et ole niillä onnistunut tekemään. Kysy vinkkejä. Ammattitaitoinen parturi osaa katsoa hiuksistasi mitä niillä voi ja kannattaa tehdä, sekä osaa myös pään muotosi perusteella suositella toimivia hiustyylejä.