Amerikkalainen vai eurooppalainen parranajo?

Vanhanaikaista tyyliä

Kaikki ovat varmasti nähneet vanhan ajan kuvia, jossa mies istuu parturissa ja parturi ajaa miehen partaa veitsellä. Ennen vanhaan tämänlainen parranajo oli yleistä ja suosittua miesten keskuudessa. Monissa Etelä-Euroopan maissa tämä on edelleen tavallista. Monet varmaan muistavat kun nuorena oli vanhempien kanssa etelän matkalla ja isä kävi ottamassa klassisen parranajon paikallisessa parturissa. Suomessa parturissa tehdyn parranajon suosio on aikojen saatossa hiipunut, mutta on onneksi tekemässä uutta tulemista.

 

Amerikkalainen ja eurooppalainen versio

Tämänlainen parturissa parran ajaminen on nykyään brändätty nimillä amerikkalainen parranajo tai eurooppalainen parranajo. Kuten kaikki Amerikassa, on amerikkalainen parranajo “suurempi”, eli laajempi. Amerikkalaisessa parranajossa on enemmän vaiheita, kuten useampi pyyhehaude ja kasvohieronta, jotka eurooppalaisesta parranajosta puuttuu. Eurooppalaiseen siis kuuluu ainoastaa yksi pyyhehaude ja parranajo veitsellä.

 

Käytännössä

Sain tilaisuuden käydä amerikkalaisessa parranajossa Turun Tuurenportissa. Monilla parturiliikkeillä on omia versioita amerikkalaisesta parranajosta, mutta Tuurenportissa kehutaan heidän tapansa noudattavan “virallista” tapaa.

Ensimmäisenä parta ajetaan hiustenleikkuukoneella lyhyeksi, joten lähtökohta on jokaisella asiakkaalla sama. Tämän jälkeen naama pehmitetään lämpimällä pyyhkeellä, joka saa ihon ja partakarvat pehmeiksi kuten kotona suihkun jälkeen. Hauteen jälkeen iholle levitetään pre-shave öljyä joka pehmittää karvaa entisestään. Tästä päästiin saippuan vaahdottamiseen joka tehtiin metallikulhossa pienellä palalla saippuaa (käytössä oli muuten Shave Clubin Original parranajosaippua). Ajovälineenä toimi BBR:n shavette, jossa oli Featherin terä. Parta ajetaan ensin myötäkarvaan ja sitten vastakarvaan. Saippuavaahtoa lisätään tarpeen mukaan naamalle.

Parranajon jälkeen päästiin ehdottomasti päivän kohokohtaan, eli kasvohierontaan. Kasvohieronnan aikana olisi melkein voinut vaikka nukahtaa. Pelkästään kasvohieronnasta kannattaa maksaa, vaikka parta ei kasvaisikaan. Hieronnan jälkeen oli vuorossa taikapähkinävedestä koostuva aftershave ja pyyhehauteet. Kaksi lämmintä pyyhettä ja kaksi kylmää pyyhettä järjestyksessä lämmin, kylmä, lämmin, kylmä. Kylmä pyyhe saattaa kuulostaa epämiellyttävältä, mutta yllättäen se tuntuikin virkistävältä ja paljon mukavammalta kuin lämmin pyyhe. Mikäli hoitoon ottaa hiustenleikkauksen, tulisi se tämän jälkeen. Hiustenleikkaukseen kuuluu hiustenpesun yhteydessä hiuspohjan hieronta, joka tuntuu vähintään yhtä hyvältä kuin kasvohieronta.

Amerikkalainen parranajo on ehdottoman hyvä lahja esimerkiksi isälle isänpäiväksi. Rentoutumishetkenä aivan ehdoton. Miehillekin saa mielestäni suoda välillä tällaista hemmottelua.

Tämä artikkeli on kirjoitettu kategoriaan Parranajo. Tässä suora linkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *