lifestyle

Miksi palasaippua?

Miksi palasaippua?

Kuivattaako palasaippua?

Palasaippuasta tulee monelle mieleen bakteereja kuhiseva likainen ja limainen saippua, joka vain tuntuu jättävän kädet rutikuiviksi. Onko asia kuitenkaan ihan näin?

Ei ole! Palasaippuoista löytyy laaja valikoima luonnollisista ja laadukkaista ainesosista tehtyä oikeaa saippuaa, joka ei kuivata ihoa. Aito saippua tehdään lämmittämällä emäksisen natriumhydroksidin (lipeän) ja kasvi- tai eläinrasvojen seosta. Siitä seuraa saippuoitumisreaktio, jossa lipeä lähtee pois ja samalla saippuaan kertyy ihoa kosteuttavaa glyseriiniä.

Glyseriinin lisäksi oikeassa saippuassa on hoitavia rasvoja ja öljyjä, jotka kosteuttavat ja hoitavat ihoa. Kaikkia palasaippuoita ei kuitenkaan valmisteta näin, vaan monesti teollisesti valmistetuista saippuoista on poistettu glyseriini, eikä hoitaviakaan rasvoja löydy. Näissä palasaippuoissa on monesti myös ihoa tehokkaasti puhdistavia, mutta kuivattavia sulfaatteja. Näin ollen palasaippuaa hankittaessa kannattaa suosia luonnollisista raaka-aineista valmistettuja hoitavia saippuoita.

Bakteeripesäke?

Entä viliseekö palasaippuassa bakteereja? Palasaippua on yleensä pH-arvoltaan 9-10, mikä tarkoittaa sitä, että saippua on hieman emäksistä. Emäksinen ympäristö ei ole suotuisa bakteereille, viruksille ja homeelle, vaan ne viihtyvät neutraalimmassa 6-8 pH:n ympäristössä. Vaikka pH-arvoltaan palasaippua estääkin bakteereja kasvamasta, voi märässä saippuakupissa säilytetty saippua ollakin sopiva kasvuympäristö bakteereille.

Tärkeintä onkin palasaippuan oikea oppinen säilytys, jotta saippua säilyy täysin hygieenisenä. Palasaippua tulee säilyttää sellaisella alustalla, josta vesi pääsee valumaan pois. Oivallisia alustoja saippuapalalle ovat mm. luffa -sienialusta, ritiläteline ja reikäinen saippuakulho.

Vinkki: Kun olet käyttänyt palasaippuaa, huuhtaise pala vielä juoksevan veden alla, jotta palaan ei jää vaahtoa eikä kerry likaa. Lika ei kuitenkaan tee palasta likaista vaan palasaippua on täysin hygieeninen, varsinkin kotioloissa. Suotuisaa on myös kuivata pala pesukertojen välissä.

 

Miksi palasaippua?

Nyt ollaan saatu selville, että oikea palasaippua ei kuivata käsiä eikä se myöskään ole bakteeripesäke vaan on oikeinkin hygieeninen ja ihoa hoitava saippua. Mutta miksi kuitenkaan valita palasaippua nestesaippua sijaan?

No, koska palasaippua on…

♻️ Zero Waste – tuotteet on yleensä pakattu muovittomiin, kierrätettäviin sekä mahdollisimman pieniin pakkauksiin

? Luonnollinen – palasaippuoista löytyy laaja valikoima luonnon omista antimista valmistettuja saippuoita, jotka eivät sisällä myrkkyjä tai muitakaan turhia ainesosia. (Tästä syystä turvallinen huuhtoa myös järvivedessä.)

? Vedetön – säilyy pitkään ilman säilöntäaineita

? Riittoisa – vedettömänä palasaippua vaahtoaa hyvin ja kestää huomattavasti pidempään kuin nestesaippuat

✈️ Näppärä matkalle – vie vähän tilaa, eikä lukeudu nesteisiin, joten voit ottaa sen lentokoneeseenkin mukaan

Oletko samaa mieltä, että palasaippuaa kannattaa todellakin kokeilla?

Saippuapalan käyttö:

Miten käyttää palasaippuaa käsienpesussa?

Kastele ensin kätesi ja ota saippuaa pyörittelemällä palaa käsissäsi. Laske saippua alustalle ja pese kätesi huolellisesti vaahdolla. Käytä käsien pesemiseen mielellään vähintään 20 sekuntia. Lopuksi huuhtele kädet sekä saippuapala.

Miten käyttää palasaippuaa vartalonpesussa?

Hiero palaa suoraan kostealle iholle tai käytä halutessasi välikätenä käsiäsi, pesusientä tai -harjaa. Peseydy ja huuhtele lopuksi myös saippuapala.

 

Miten käyttää palashampoota hiusten- ja parranpesussa?

Kastele hiuksesi/partasi lämpimällä vedellä ja kastele hieman myös shampoopalaa. Hiero palaa suoraan hiuksiin/partaan kunnes vaahtoa on syntynyt riittävästi. Hiero vaahto huolellisesti joka puolelle hiuksia/partaa sekä iholle asti. Huomaa, että tässä vaiheessa vaahtoa syntyy vielä enemmän. Huuhtele shampoo lämpimällä vedellä pois, pyyhekuivaa ja lisää halutessasi hoitoaine tai parranhoitoaine.

Miten käyttää sheivaussaippua(palaa) sheivamisessa/parranajossa?

Sheivatessa voit hieroa palaa suoraan iholle edestakaisin liikkein, kunnes saippua vaahtoaa. Halutessasi voit myös vaahdottaa saippuaa sudilla.
  
Parranajoon suosittelen vaahdottamaan saippuan, jotta siitä saa runsaan paksun kerroksen kasvoille. Vaahdottamiseen on hyvä olla partasuti sekä vaahdotuskulho. Tarkemmat ohjeet klassiseen parranajoon löydät täältä.

Lue seuraavaksi

Vinkit parranhoitoon [2020 edition]
Hintavertailu – Klassinen vs. Moniterä