Miksi purkkivaahto kannattaa jättää marketin hyllylle?

Ethylhexylglycerin, butaani, isobutaani, laureth-23, dimetikoni. Kuulostaako nämä aineilta joita haluaisit laittaa naamaasi? Näitä kaikkia ja yli kymmentä muuta yhtä kammottavan kuuloista ainetta laitoin tänään naamaani kun tieteen nimissä ajoin partani partavaahdolla. Tuoteselostetta luettuani tajusin tietäväni listasta 3 ainetta. Vesi, butaani ja isobutaani. Butaani ja isobutaani on partavaahdossa ponneaineena, jotta partavaahtosi tursuaa pullosta hyvin. Molemmat näistä ovat tulenarkoja ja erittäin helposti syttyviä. Itse asiassa purkissa jopa lukee 4,4 p-% olevan palavia aineita. En tiedä miksi joku vapaaehtoisesti laittaisi näitä naamaansa.

Noin puoli vuotta sitten vaihdoin pysyvästi partavaahdosta parranajosaippuaan ja kunnon vanhanaikaiseen yksiteräiseen partahöylään. Tämä testaus ei johtunut katumuksesta vaihtoon. Hetkeäkään en ole vaihtoa katunut ja partavaahto on ollut kaapissa satunnaista baseball-räpylän voitelua varten.

Tänään suihkussa ollessani päätin muistella vanhoja ja koittaa tuota hirveyttä taas. Suihkun jälkeen öljysin naamani pre-shavella ja lykkäsin vaahtoa purkista käteen ja kädestä naamaan. Helppoa. Ensimmäinen reaktioni oli haju. Tuoteselosteessa lukee “parfyymi”. En tiedä mitä hajustetta kyseiseen vaahtoon oli laitettu, mutta hyvältä se ei ainakaan allekirjoittaneen nenään tuoksunut. Hyväntuoksuista vaahtoa en olekaan oman elämäni aikana haistanut, toisin kun parranajosaippuoita, joilla ajaminen on ollut jo pelkästään tuoksujen vaihtelevuuden takia erittäin mielenkiintoista ja miellyttävää.

Ajaessani käytin Mühlen terää ja perinteistä, yksiteräistä höylää. Huomasin kuinka terä ei liiku ihollani yhtä miellyttävästi ja helposti kun saippuaa käytettäessä. Ajon ajettuani laitoin witch hazel aftershavea ja aloin tutkia ajotulosta. Tulos ei ollut lähellekään niin tarkka mihin olen tottunut saippuoita käytettäessä. Leukaan ja kaulaan jäi hyvinkin pitkiä karvoja. Toivon taikapähkinäveden (witch hazel) estävän ihon ärsytystä, joka varmasti tulee tästä vaahdosta.
Lopputulos oli pettymys. Ihoni on kuiva ja partani osittain pitkä edelleen.

 

Miksi partavaahto on pahaksi?

Partavaahdoissa on kolmea myrkyllistä ainetta joita tulisi välttää. Suurin osa niistä on syöpää aiheuttavia. Parfyymi, jonka mainitsin aikaisempaa, on erittäin laaja käsite. Joidenkin parfyymien tiedetään olevan hermomyrkkyjä ja aiheuttavan syöpää. Monet parfyymeista on testaamattomia yhdessä ja erikseen.

Trietanoliamiini on ainetta, jota saadaan yhdistämällä kahta myrkkyä ja laittamalla sitä kulutustavaraan. Wikipediasta: “Trietanoliamiinia käytetään lisäaineena sementissä parantamaan sementin valuominaisuuksia ja apuaineena jauhamisen yhteydessä, ruosteenestoaineena happamien kaasujen kuten rikkivedyn poistamiseen savukaasuista, ruosteenestoaineissa, pinta-aktiivisena aineena pesuaineissa ja saippuoissa ja shampoissa, kosteuttajana kosmetiikassa, dispergointiaineena väriaineissa ja orgaanisen kemian synteesien lähtöaineena sekä liuottimena.”

Ftalaatit voivat häiritä hormoonien toimintaa, jotka voivat häiritä tärkeitä balansseja immuunijärjestelmässä ja aivoissa. Eräät ftalaatit on luokiteltu lisääntymiselle vaarallisiksi. Viime vuosina useita pehmeitä muovileluja on Suomessa vedetty pois markkinoilta haitallisen suurien ftalaattipitoisuuksien vuoksi. Tämän kappaleen kirjoittamisen jälkeen päätin hankkiutua kokonaan eroon partavaahdostani. En näe mitään syytä altistaa itseäni näille myrkyille vapaaehtoisesti päivittäin.
Onneksi partavaahdoille on vaihtoehto: Perinteinen parranajosaippua ja parranajovoide. Luonnollinen saippua vasten naamasi ihoa on paljon miellyttävämpi ja turvallisempi kuin partavaahto. Tarvitset sudin, saippuan ja mukin. Siinä se.

Olitpa sitten missä tahansa tai kuka tahansa, suosittelen heittämään vaahdot menemään ja kokeilemaan luonnollista menetelmää. Pidä mielessä, että täydellinen vaahto vaatii hieman opettelua. Anna ylimääräisen vaivan olla muistutus itsellesi siitä, että olet valinnut laadun, terveellisyyden ja vastustat kaatuvaa järjestelmää.

Tämä artikkeli on kirjoitettu kategoriaan Parranajo. Tässä suora linkki.