Partatyylit / Viikinki

Partatyylit / Viikinki

Viikinkien partatyylit

Moni viikinkiparta on saanut meikäläisilläkin alkuinnostuksen Viikingit -tv-sarjasta. Siinä esiintyviä rouheita, parrakkaita hahmoja ovat esimerkiksi Jarl Borg ja Leif. Vaikka hahmot ovat fiktiivisiä, on partoihin otettu aitoja aineksia historiasta: parran muoto ja tyyli.

Viikinkisoturi Egil Skallagrimsson on toinen kuulu esimerkki parrakkaasta, fiktiivisestä legendasta.

Vaikka vain joka 33. mies on maailmassa edes epäsuorasti viikinkien perillinen, ei se tarkoita, ettetkö voisi näyttää samalta! Hyvillä välineillä ja tietotaidolla voit luoda itsellesi karskin, pohjoisten miesten tyylin.

Hieman historiaa viikingeistä

Ei ole varmaa, koska viikinkivaikutteet lisääntyivät, mutta niiden suosio kulttuurissamme on kasvamassa.

800-1100 luvun tienoilla viikingit vaelsivat Itä- ja Länsi-Eurooppaan.

Taistelutaidot, kehittyneet laivat ja voimakas luonne kuvasivat tätä heimoa. Kuten sanottu, miehet olivat tunnettuja myös parroistaan ja hiuksistaan.

Miltä viikingit sitten näyttivät?

Itse asiassa niin naiset kuin miehet olivat yllättävän hygieenisiä.

Vaikka mielikuva viikingistä on likainen, suuri ja roteva mies, ei tämä ole sataprosenttinen totuus. Vaikkeivät viikingit peseytyneet tietenkään päivittäin, huolehtivat he hygieniastaan; ihostaan ja hiuksistaan. Viikingit olivat itse asiassa keskimäärin lyhyempiä, kuin miehet nyt Pohjoismaissa. Tämä johtui ravitsemuksen ja lääkitsemisen puutteesta.

Viikinkien hautapaikoista tehtyjen löydösten perusteella he käyttivät esimerkiksi hammastikkuja, kampoja, pinsettejä ja peseytymisvälineitä. Viikingit olivat hyvin mahdollisesti hygieenisempi kansa kuin aikalaiset britteinsaarilla.

Kammat olivat perustarvikkeita, joita viikingit kantoivat, minne menivätkään. Ne olivat tehty luusta, ja niitä käytettiin sekä hiuksiin että partoihin. Samalla niillä puhdistettiin hiuksia ja partaa liasta, hyönteisistä tai tiukemmin pinttyneestä liasta.

Suurimmalla osalla viikinkimiehistä oli parrat. Niiden ei tosin tarvinnut olla suuria tai hoitamattomia. Hiukset miehillä olivat pitkiä, ja niitä hoidettiin konservatiivisella tyylillä.

Viikingeillä oli hyvin siistityt parrat ja hiukset. Miehillä oli pitkät otsatukat, hiukset olivat lyhemmät tai kiinni niskapuolelta.

Taistelupalmikoita käytettiin yleisesti. Parrat ja hiukset olivat kypäröiden alla letitettyinä pysyäkseen poissa kasvoilta, jossa ne olisivat häirinneet toimintaa.

 

 

Monet viikinkipartatyylit

Tämä riippuu paljon siitä, mitä itse henkilökohtaisesti suosit. Etenkin pituutta voi vaihdella paljonkin. Vaikka tyyli vaihtelee, voi parta olla hyvinkin tyylikäs.

Nykyisin suositut partamallit vaihtelevat kausittain. Mutta usko tai älä, näin oli myös viikinkiaikana!

Jotkut viikingit menivät jopa niinkin pitkälle, että kasvattivat kokoparran, ”lampaankoipiparran” tai pitkät, kurvikkaat viikset.

Jos olet pitänyt upeaa partaa jo aiemminkin, on sinua saatettu hyvinkin verrata hymynkare suupielissä viikinkeihin.

Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista soturiparran kohdalla olivat taistelijoiden kuuluisat, pitkät partatyylit.

 

Letitetty parta

Yksi suosituimmista malleista onkin letitetty parta.

Kun partasi on vähintään viisi senttiä pitkä, voit alkaa seurata viikinkien esimerkkejä leteistä, jotka symbolisoivat vahvuutta ja maskuliinisuutta. Punotut mallit voivat sisältää myös muita materiaaleja kuin vain ehtaa partakarvaa.

Viikinkien letitetyt parrat sisälsivät usein myös helminauhoja tai partasormuksia, joilla saatiin irtohiukset ja karvat ojennukseen. Edellisten tarve riippui toki parran mitasta, jota voi vapaasti vaihdella. Voit kasvattaa parran, viikset ja pulisongit tai vain jotakin näistä, riippuen miten ne kuontaloosi kasvavat ja sopivat. Luovuudelle rajana on vain parrankasvu, jos sekään!

Soturimalli

Terveen, suuren kokoparran kasvattamiseen vaaditaan hitunen omistautumista. Tällaisen parran on oltava kyllin vahva letittämiseen. Jos haluat letittää kunnolla partasi, on sen jatkuttava leuasta aina rintaan asti.

Parta on pidettävä silti siistinä ja huoliteltuna.

 

Perusvinkit letitetyn, pitkän parran terveenä ja vahvana pitämiseen:

Muotoile leuan partaa kevyesti, mutta taas poskien ympäriltä voimakkaasti. Tämä sen vuoksi, että alaleuka on parran runko. Sen pitääkin olla pidempi ja vahvempi. Sen vuoksi trimmaa eniten poskista.

Vältä trimmaamasta partaasi liian voimakkain linjoin.

Kasvata alaleuan karvoja luonnollisin linjoin. Muotoile sitten partaa, kuin itsestäsi parhaalta tuntuu.

Parran muotoilu ja leikkaaminen on tärkeää

Parran siistiminen voi vaikuttaa järjettömältä. Mieti kuitenkin, että ajaminen on hyvin tärkeätä riippumatta siitä, miten pitkää partaa oletkaan kasvattamassa.

Etenkin pitkiä partoja on muistettava muotoilla ja trimmata säännöllisesti, jotta saat parrastasi siistin ja tasaisen.

Pitkää partaa ei kannata muotoilla märkänä. Se voi tuottaa epämieluisan yllätyksen, kun parta kuivuu.

Jotkut pitävät tästä huolimatta parran muotoilusta märkänä. Varmista kuitenkin, mitä olet silloin tekemässä. Investoimalla laadukkaaseen parran hoitosarjaan tulet menestymään takuulla paremmin, kuin ilman tällaista.

Miten tehdä viikinkiparran letitys

Letittäminen voi kuulostaa hankalalta, mutta sen ei tarvitse sitä olla. Miksi ainoastaan hiuksia pitäisi muka voida palmikoida?

Tarvitset vähintään viisi senttiä pitkän parran, jotta letitys onnistuu.

Tavallisimman letitetyn mallin tekeminen

1: Erottele partasi kolmeksi tasakokoiseksi osioksi partakammalla.

2: Asettele kolme tasakokoista osiota pysty- ja samansuuntaisesti toisiinsa. Vasemmanpuoleinen nippu nostetaan keskimmäisen päälle. Nostele osioita vuorotellen toistensa päälle, mutta niin että linja pysyy suorana.

3: Aseta oikeanpuoleisin osa partaa keskelle.

4: Jatka parran asettelua oikealta ja vasemmalta keskelle, kunnes palmikko on halutun pituinen. Älä tee liian tiukkaa palmikkoa, sillä se voi takkuuntua tai muuten vahingoittaa partaa.
5: Lopuksi nipistä palmikon pää ja tee kiinnitys vahaamalla sopivasti kärkeä. Näin viikinkihelmien pujottelu partaan helpottuu.

 

Varmista, että viikinkihelmet ovat sopivan kokoisia ja muotoisia juuri omaa partaasi varten. Niitä löytyy erilaisina eri vahvuisia ja pituisia partoja varten.

Helmiä käytetään yleisesti korostamaan viikinkipartoja. Kokeile helmiä – ja olet valmis sukeltamaan viikinkipartojen maailmaan!

 

Jos sinulle ylipäänsä kasvaa parta helposti, olet jo monia muita kavereita onnekkaampi. Mahdollisuus kasvattaa partaa lisää mahdollisuutta myös kokeilla viimeisimpiä, suosittuja tyylejä. Viikinkiskene on tehnyt viime vuosina väkevää comebackia. Nyt, jos koskaan kannattaa kokeilla, mihin partasi voikaan taipua.

Lue seuraavaksi

World beard day!
Top 5 ihonpelastajat