Ensikosketus shavetteen, höylän ja veitsen hybridiin

Parranajon tyylikkyydessä klassisen partahöylän voittaa ainoastaan partaveitsi. Partaveitsi saattaa kuulostaa pelottavalta (vaikkei se sitä ole) ja sellaisen hankkimista heräteostoksena en välttämättä lähtisi suosittelemaan. Partaveitsen komeutta ja ominaisuuksia ei missään tapauksessa voi kieltää, mutta hinta hyvälle partaveitselle on korkeahko ja samalla täytyy sitoutua veitsen ylläpitoon. Haluan tarkentaa, että partaveitsi saattaa olla maailman paras parranajoväline, mutta ennen sitä voi olla hyvä kokeilla, onko veitsiajo sinua varten.

Tässä kuvaan astuu shavette jota käytetään esimerkiksi partureissa, joissa tarjotaan amerikkalaista parranajoa. Shavette on siis partaveitsen ja klassisen partahöylän hybridi. Terää ei tarvitse teroittaa, sillä tavallinen kaksipuolinen partaterä puolitetaan ja asetetaan shavetteen. Reilusti vaivattomampaa siis kuin partaveitsen teroittaminen. Tyypillisiin shavetteihin käy kaikki tavalliset partaterät.

Suosittelen vahvasti tällaista kokeilemaan, varsinkin jos haluaa tehdä rajaukset partaansa. Se onnistuu shavetella (ja veitsellä) paremmin kuin höylällä.

Minulla oli hiljattain mahdollisuus päästä testaamaan shavettea. Testikappaleena toimi kuvassa esiintyvä The Bluebeards Revengen shavette. Kapistus tuntui muovisesta kahvasta huolimatta laadukkaalta kädessä ja kaupassa sen käteen saatuani olin aivan innoissani jo menossa kotiin suorittamaan ajoa. Tein normaalin preppauksen, eli suihkun jälkeen öljyä kasvoille ja saippuaa sutiin. Latasin sutia ehkä hieman enemmän kun normaalisti.

Partateränä käytin Mühlen terää. Terän katkaisu ei mennyt aivan niinkuin oletin ja aluksi luulin että se vaan vääntyy eikä katkea ollenkaan, mutta loppujen lopuksi se katkesi ja käsissäni oli kaksi erillistä terää. Katkaisu pitää muistaa tehdä terän ollessa vielä suojapaperissa, jotta kaikki sormet on tallella vielä ajon jälkeenkin. Olin kuullut että terän asettaminen ainakin tähän kyseiseen malliin on hankalaa, mutta mielestäni se oli helppoa.

Ajaminen oli osittain samanlaista kuin höylälläkin, mutta monissa kohtaa käden oikean asennon löytäminen oli hankalaa ja kärsivällisyyttä koeteltiin toden teolla. Oikealta puolelta naamaa ajaminen oli oikein helppoa kun sain oikealla kädellä vain vedettyä veistä naamaa pitkin. Vasen puoli sen sijaan oikeakätiselle ajajalle oli haastavampaa. Jotenkin aina oli joku osa kasvoja edessä tai vaihtoehtoisesti käsi silmien edessä niin ettei nähnyt itseään peilistä. Koitin ajamista vasemmalla kädellä vasemmalta puolelta, mutta siitä ei tullut yhtään mitään.

Oikean kulman löytäminen terällä oli myös vaikeampaa kuin höylällä. Leuka ei ollut yhtään helpompi ja siitä onkin sitten muistutuksena pieni viilto leuassa. Muutenkin alunakivelle oli tarvetta ajamisen jälkeen. Ensimmäistä kertaa elämässäni tuli sellainen olo, että alunakiveni ei ehkä kestäkään lopun elämääni. Myös witch hazel ajon jälkeen oli kyllä tarpeen.

Shavette oli kokemuksena erilainen kuin höylä. Ajo vaatii selvästi enemmän tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Tälläiselle alle vuoden märkäajoa harrastaneelle aloittelijalle ensimmäinen kerta oli hieman haastava, mutta ei tätä  helppouden takia tehdäkään. Ehdottomasti ansaitsee uuden kokeilukerran, joka varmasti jo sujuu paremmin. Mikäli veitset kiinnostaa, mutta et ole ihan valmis vielä siihen harppaukseen, niin shavette on edullinen ja hyvä vaihtoehto alkuun.

P.S. Kuten aikaisemmin jo mainitsin, niin shavette on partureiden käyttämä parranajoväline, joten tämä sopii hyvin vaimonkin käsiin, jos hän haluaa kokeilla ajaa sinun partasi. Voi olla ihan mukavaa, joskin vähän pelottavaa, yhteistä ajanvietettä.

Tämä artikkeli on kirjoitettu kategoriaan Parranajo. Tässä suora linkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *