Kaikki parranajon esivalmistelusta – älä skippaa tätä vaihetta

Intro

Esivalmistelu tarkoittaa kasvojen ihon sekä sängen preppaamista mahdollisimman otollista parranajoa varten. Tämä on kaikista osa-alueista vähäisimmälle huomiolle jäävä, mutta se on olennainen osa koko parranajoprosessia. Huono esivalmistelu, tai jopa kokonaan sen skippaaminen, voi pilata koko parranajon, vaikka kaikki muu menisikin nappiin. Kääntöpuolena sitten taas hyvä esivalmistelu saattaa toimia pelastajana kun puutteita on muissa osa-alueissa. Perusteellinen esivalmistelu antaa sinulle parhaat mahdolliset lähtökohdat onnistuneeseen parranajoon.

 

Mitä esivalmistelulla tarkalleen ottaen halutaan saavuttaa?

Esivalmistelun pohjimmaisena syynä on ennaltaehkäistä viiltoja ja ihoärsytystä, sekä helpottaa partakarvan katkaisua. Kosteutus on tässä avainasemassa, koska se auttaa kaikissa edellämainituissa asioissa.

Mikäli ihosi ei ole kunnolla kosteutettu, tulee hyvän parranajon saavuttaminen olemaan merkittävästi haasteellisempaa. Kuiva iho ärsyyntyy helpommin ja on alttiimpi epätoivotuille viilloille. Tämä johtuu siitä, että kuiva iho ei elä partaterän mukana. Se ei ole taipuisa, joustava, eikä kimmoisa. Kosteutettu iho taas osaa tavallaan väistyä terän alta pois, ennen kuin ihoärsytystä tai viiltoja ehtii syntyä. Iho siis elää kosteutettuna paremmin terän liikkeiden mukana.

Toinen kosteutuksen hyöty on sängen pehmennys. Partakarvat katkeavat kosteutettuina helpommin, ja näin terä liukuu vaivattomammin kasvoilla, eikä terän nyppimistä ilmene.

Tässä vaiheessa voidaankin todeta esivalmistelun tärkeyden yksilöllisyys. Kuivasta ihosta kärsiville esivalmistelun tärkeys luonnollisesti korostuu. Myös vuodenajoilla on merkitystä. Talvisin kylmä ja kuiva ilma kuivattaa myös ihoa. Sanottakoon kuitenkin, että harvassa ovat ne ihmiset, joille esivalmistelu ei tuo minkäänlaista hyötyä.

 

Miten esivalmistellaan?

On olemassa monia erilaisia esivalmistelurutiineja, eikä mitään yhtä oikeaoppista tapaa ole. Yleensä onnistunut parranajo alkaa saunalla, kuumalla suihkulla, kuumilla pyyhehauteilla tai vähintään kasvojen pesulla lämpimällä vedellä. Oleellista siis on lämmin vesi, joka avaa ihohuokoset ja tuo sitä kaivattua kosteutta iholle. Lämmin vesi auttaa myös partakarvan pehmennyksessä.

Tämän jälkeen kuvioihin astuu erilaiset esivalmistelu-, eli pre-shave -tuotteet. Tyypillisin niistä on pre-shave -öljy (joskus nimellä parranajoöljy), ja muita vaihtoehtoja ovat erilaiset voiteet, lotionit (vähän niinkuin partavedet, mutta eri ominaisuuksilla) ja tietynlaiset pesuaineet. Suurimman osan tarkoituksena on nimenomaan edesauttaa ihon kosteutusta. Kaikki nämä tuotteet kosteuttavat ihoa yksinäänkin, mutta hyöty on moninkertainen kun iho on altistettu lämpimälle vedelle juuri ennen tuotteen käyttöä, jolloin öljy / voide / lotion pääsee imeytymään paremmin ja täten sitomaan kosteuden ihoon. Siksi onkin ihan hyvä idea laittaa pre-shave jo suihkussa. Pre-shavea ei tarvitse erikseen pestä pois, vaan se kuuluu jättää vaahdon alle.

Kosteutuksen lisäksi öljy jättää pienen bonusliukkauden ajoa varten, joka helpottaa terän liukua. Tämän merkitys korostuu liian kuivan vaahdon kanssa. Hyvästä parranajosaippuasta tehdyn onnistuneen vaahdon kanssa lisäliukkautta ei yleensä tarvita, mutta öljy toimii joka tapauksessa hyvänä backuppina.

Edellämainittujen erityisten pesuaineiden tehtävä on kosteuttaa, mutta jotkut ovat suunniteltu kuorimaan ihoa. Kuolleen ihon kerros on tarkoitus kuoria pois tarkempaa ajojälkeä varten. Riippuen hieman tuotteesta, kuorivia pesuaineita ei kuitenkaan yleensä suositella päivittäiseen käyttöön.

Tyypillisin virhe pre-shaven käytössä on käyttää liikaa tuotetta. Liika öljy tai voide tukkii helposti höylän. On hyvä siis muistaa, että pienellä määrällä pääsee pitkälle.

 

Kasvusuunnan kartoitus – tärkeä kertaluontoinen esivalmistelu

Partasi kasvusuunnan kartoitus on äärimmäisen tärkeä asia parranajon kannalta. Säästimme sen kuitenkin tänne loppuun, koska kartoitus tarvitsee tehdä vain kerran, kunhan teet sen kunnolla.

Mikäli 100% partakarvoistasi kasvaa suoraan alaspäin, saat kiittää partajumalia. Silloin parranajo on tehty sinulle helpommaksi. Suurimalla osalla meistä kuolevaisista ei kuitenkaan ole näin helppoa ja partakarvat kasvavat vähän mihin suuntaan haluavat. Tyypillistä on, että varsinkin kaulan alueella kasvusuunta vetää voimakkaasti sivuun, tai jopa vastakkaiseen suuntaan. Pyörylöitäkin löytyy monilta herrasmiehiltä.

Kasvusuunnan kartoitus on tärkeä tehdä siksi, koska klassisessa parranajossa jokaisen ajokerran tarkoitus on lyhentää karvaa asteittain. Parta ajetaan siis niin moneen otteeseen, että lopputulokseen ollaan tyytyväisiä. Suurimalle osalle suositeltu ja sopiva järjestys on myötäkarvaan (WTG, with the grain), ristikarvaan (XTG, cross the grain) ja vastakarvaan (ATG, against the grain). Asteittainen sängen lyhennys tehdään siksi, että jokainen ajo olisi mahdollisimman hellävarainen iholle. Aiempien ajokertojen skippaaminen kostautuu usein pahalla ihoärsytyksellä.

Kukaan ei tosiaan kiellä lopettamista ensimmäisen ajokerran jälkeen, mikäli pieni sänki ei haittaa sinua. Varsinkin jos parrankasvu on hentoa, saattaa yksi ajo myötäkarvaan riittää hyvin. Jos kuitenkin mielit sellaista vauvanpyllymäistä lopputulosta, tarvitset useamman ajokerran. Klassisen parranajon aloittelijoille emme yleensä suosittele vastakarvaan ajoa, ennen kuin tekniikka on paremmin hallussa. Se on sen verran iso askel ristikarvaan ajamisesta, että parempi sarja olisi WTG-XTG-XTG (toinen ristikarvaan ajo toiseen suuntaan). Kun kokemusta alkaa karttua, eikä käsi enää tärise ajettaessa, voi tuohon perään lisätä vastakarvaan ajon tai korvata sillä tuon viimeisen ristikarvaan ajon.

Palataksemme takaisin parran kasvusuunnan kartoitukseen, miten voit tietää mikä on sinulle myötäkarvaan, jos et tiedä mihin suuntaan partasi kasvaa? Et voi vain olettaa, että olet niiden harvojen onnekkaiden joukossa, joilla kaikki kasvaa suoraan alaspäin. Siksi on tärkeää, että käyt jokaisen alueen sängestäsi läpi tarkkaan sormenpäilläsi. Liikuttele sormeasi eri suuntiin sängen kasvualueella, niin huomaat mikä suunta pistelee ja laittaa vastaan eniten. Voi olla, että joudut kasvattamaan parin päivän sängen helpottaaksesi tätä tunnustelua.

Kartoituksen jälkeen tiedät siis mikä tarkoittaa sinulle myötäkarvaan. Se voi olla esim. suoraan alas poskien kohdalla ja viistoon vasemmalle leuan alta. Nämä kasvusuunnat eivät onneksi muutu vuosien varrella, joten tämä opettelu tarvitsee vain tehdä kerran.

Artikkelissa mainitut tuotteet

9,90 
-22%
10,90 
Tämä artikkeli on kirjoitettu kategoriaan Parranajo. Tässä suora linkki.