Mikä on paras partaterä?

Moni aloitteleva parranajaja on hämillään kaikesta uudesta tavarasta joka klassisen parranajon aloittelevan pitää hankkia. Tärkein näistä on terä, koska ilman terää on mahdotonta ajaa partaa. Teriä on niin monia erilaisia, joten tässä pieni tietopaketti teristä ja terän valinnasta.

Partaterät, kuten ihmiset, ovat erilaisia. Terä joka sopii minulle ei välttämättä sovi sinulle. Siksi terien kanssa on tärkeää, että löytää itselleen sopivan terän. Voin helposti suositella sinulle terää joka sopii minun kasvoilleni. Se ei kuitenkaan ole mitenkään tae siitä, että se sopisi juuri sinulle. Tässä asiassa elämäämme saapuu helpottamaan erilaiset teräntestauspakkaukset, joissa on erilaisia partateriä.

Jottei tämä menisi liian yksinkertaiseksi, niin terä ei ole ainoa asia joka vaikuttaa ajomukavuuteen. 3 seikkaa tässä ovat: terä, höylä ja ajaja. Jos olet yhdellä höylällä tottunut ajamaan tietyllä terällä ja ostat uuden höylän, niin et välttämättä enää voikaan ajaa tällä samalla terämerkillä, jolla olet jo ajanut jopa vuosia. Jokaisen uuden höylän kanssa saatat joutua uudelleen kokeilemaan mikä terä sopii uuteen yhdistelmään. Sama vanha luotettu merkkisi ei välttämättä tunnu parhaalta, tai edes hyvältä uuden höyläsi kanssa.

Teräntestauspakkauksissa olisi hyvä olla enemmän kuin yksi terä per valmistaja. Näin pienennät maanantaikappaleen riskiä. Kaksi terää per valmistaja on aika optimaalinen määrä. Tällöin saat varmuuden terän sopivuudesta omille kasvoillesi, mutta teriä ei ole setissä liiaksi.

Miten sitten tiedän onko terä sopiva minulle? Jos terä on sinulle sopiva, niin se leikkaa sänkesi helposti ja siististi. Muista, että jos painat ja pidät höylää väärässä kulmassa, tulee ajokokemus olemaan huono riippumatta terästä. Höylän kuuluu antaa mennä omalla painollaan ja terän kuuluu liukua saippuavaahdon päällä lähes yhdensuuntaisesti ihosi kanssa. Sen ei kuulu tuntua karhealta tai aiheuttaa ärsytystä. Jos upouusi teräsi tuntuu tylsältä, eli se repii enemmän kuin leikkaa, on terä tällöin sopimaton.

Klassisen parranajon ensikertalaiset kysyvät usein, että kuinka kauan yksi terä kestää. Vastaus tähän on kuin suoraan Gigantin myyjältä: “se vähän riippuu”. Mistä se sitten riippuu? Terän kesto riippuu ajajasta, valmistelusta, tekniikasta, ihosta, parrasta ja höylästä. Totta kai terän merkillä on myös vaikutusta. Partaterä kuuluu tietenkin vaihtaa sitten kun ajotulos ei enää ole miellyttävä, eli kun terä on käynyt tylsäksi. Kun terä alkaa repiä enemmän kuin leikata, on aika vaihtaa terä. Hyvin nopeasti opit huomaamaan kuinka monta ajoa lempiterämerkkisi kestää sinulla. Tähän ei ole mitään kaikkia ajajia kattavaa vastausta, vaan se tosiaan on yksilöllistä.

 

Tämä artikkeli on kirjoitettu kategoriaan Parranajo. Tässä suora linkki.

2 thoughts on “Mikä on paras partaterä?

  1. Juhani Lahtinen says:

    Joidenkin teräkokeilujeni jälkeen käyttööni valikoitui Derby terä(t) , joka ei ole liian ärhäkkä vaan sopivan terävä ja -tuntuinen.

  2. Vesa Veijonen says:

    Monien kokeilujen jälkeen itselleni sopivimmat terät ovat Gillette Silver Blue, ja Voskhod Teflon Coated joista jälkimmäistä pidän näistä kahdesta parhaimpana.
    Ostinkin näitä sadan kappaleen paketin. Nyt riittää vähäksi aikaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *