Millainen on kauppiaan oma parranhoitorutiini?

Parranhoitorutiineja on yhtä paljon kuin partoja, eikä mitään ainoaa oikeaa tapaa ole olemassa. Koska parrat ovat yksilöllisiä, pitää jokaisen kokeilla mikä toimii juuri siihen omaan partaan.

Minulta kysytään usein miten itse hoidan partaani. Vaikka olenkin tähän hommaan pakostakin todella perehtynyt, ei minun tapani ole välttämättä kaikille paras mahdollinen. Tämän jutun tarkoituksena on kuitenkin antaa uusia ideoita ja vinkkejä parranhoitoon ja katsauksen millainen on kauppiaan oma päivittäinen rituaali kun tuotteita on saatavilla satoja.

Disclaimer: Työn luonteen vuoksi tuotteiden rotaatio on varmasti kovempi kuin monilla, koska tuotetestaus on olennainen osa tätä hommaa. Kuitenkin usein löytyy uusia lemppareita ja jutussa esiin nostetut tuotteet ovat sellaisia, joita tulee juuri nyt käytettyä.

 

1. Parran pesu

Tää on sellainen osa-alue, jota olen koittanut optimoida kauan ja luulen että olen vihdoin alkanut löytämään sitä täydellistä rutiinia siihen. Mulla on aika kuiva iho, ja liika peseminen (ihan kunnon partashampoollakin) kuivattaa väistämättä ihoa parran alla. Hyvä nyrkkisääntö, jota yleensä suosittelen on partashampoo + parranhoitoaine joka toinen päivä. Tuolla on hyvä aloittaa. Itsellä vaan tuokin tuntuu olevan liikaa kuivalle iholle. Itse partaa nuo hellävaraiset partashampoot eivät kuivata.

Hoitoaineella ei taas ole tätä kuivattavaa haittapuolta, joten karsin partashampoon käytön kertaan viikossa (viikottaisen salibandyvuoron jälkeen) ja muuten laitan pelkän parranhoitoaineen. Hoitoaineessakin on puhdistavia ainesosia, vaikkakin huomattavasti vähemmän kuin partashampoossa.

Rutiini: 6 päivää viikossa pelkkä parranhoitoaine suihkun yhteydessä. Seitsemäntenä päivänä partashampoo + hoitoaine parralle. Hoitoaine aina hieman pyyhkeellä kuivattuun partaan, annetaan vaikuttaa pari minuuttia ja huuhdellaan pois.

Tämän hetken lempparituotteet: Beardbrand “Tree Ranger” partashampoo ja Beardbrand “Tree Ranger” hoitoaine parralle.

 

 

2. Parranhoito

Kaiken partaan liittyvän ylläpidon voi mieltää parranhoidoksi, mutta tällä tarkoitan erityisesti partakarvan vahvana ja terveenä pitämistä sekä parran alla olevan ihon hoitoa.

Tärkein tuote parranhoitoon on mielestäni ehdottomasti partaöljy. Parta menee samantien kuivaksi koppuraksi jos jos jätän partaöljyn pois edes pariksi päiväksi. Jotkut löysemmät (= helposti öljystyvät) balmit ajavat myös asian, mutta ne eivät pääse ihan yhtä hyvin kosteuttamaan ihoa.

Olen alkanut laittamaan partaöljyä pipetillä suoraan parran alle. Suht tiheän parran kanssa ei öljykään tunnu aina pääsevän kunnolla ihoon asti, vaikka käyttäisi apuna partaharjaa. Eli puristelen pipetillä tasaisesti öljyä ympäri leukaperiä ja ylähuulta (niin että se oikein osuu ihoon), jonka jälkeen harjaan suht kovallakin paineella parran läpi partaharjalla. Tällä tavalla öljy levittyy tasaisesti, saan kuorittua kuivan kuolleen ihon pois ja muutenkin tuntuu siltä että alkaa veri kiertämään kunnolla kasvoilla.

Rutiini: Partaöljyä noin 2/3 pipetillistä, joka päivän suihkun jälkeen. Pyyhekuivattuun tai vielä mieluummin föönattuun partaan. Tämän jälkeen harjausta partaharjalla.

Tämän hetken lempparituotteet: Risu “Bistre Brown” partaöljy ja Oak partaharja.

 

 

3. Parran muotoilu

Mitä paremmin leikattu parta, sitä vähemmän tarvii käyttää aikaa ja tavaraa, että saa itsensä näyttämään ihmiseltä. Vastaleikattuun partaan en yleensä käytä mitään muotoilutuotetta. Itse leikkauksen käytän aina saksia, en koskaan sähkökonetta. Vaikka sähkökone on nopeampi, tulee parrasta ihan uskomattoman epäsiistin näköinen jo viikossa. Kone rikkoo karvan, josta ainakin minulla alkaa sen jälkeen kehittymään epäsiistejä kaksihaaraisia. Saksin partaa ehkä kerran kuussa, vaikka oikeasti parin viikon välein olisi sopivampi aikaväli.

Jos olen päästänyt parran rehottamaan vähän epäsiistiksi, partavaha pelastaa onneksi yleensä huonommankin partapäivän. Laitan vahan aina öljyämisen jälkeen. Tää on aika straight forward: kynnellä raavin herneen kokoisen nokareen ja lämmitän kämmenien välissä kunnolla, jonka jälkeen hieron vahan partaan ihan pohjalta lähtien. Ainoa kikkakolmonen tässä on ehkä se, että teen tuon kaksi kertaa. Huomasin, että liian isoa kökköä partavahaa ei saa oikein millään levittymään tasaisesti, jos sitä koittaa kerralla hieroa partaan.

Tämän jälkeen käyn vahaisen parran kammalla läpi. Tykkään käyttää hieman leveähampaisempaa kampaa kahdesta syystä: leveät hammasvälit eivät revi suht tiheää partaani ja lopputulos on vähän rennomman näköinen, josta itse pidän enemmän.

Rutiini: Hieman rehottavaan partaan öljyämisen jälkeen partavahaa pieni nokare. Kunnolla parta läpi, jonka jälkeen kammalla sotku suoraksi.

Tämän hetken lempparituotteet: Angry Norwegian “Exoskeleton” partavaha, Shave Club “Heavy Duty” partakampa ja Shave Club partasakset.

 

Tässä oli siis meikäläisen rutiini parranhoitoon. Jotkut osa-alueet saattavat muuttua parran pituuden mukaan, esim lyhyempään (alle 2cm) partaan käytän mieluummin meidän puljun omaa pehmeämpää partaharjaa ja tosi lyhyeen (alle 1cm) partaan saatan korvata öljyn Prorason partabalsamilla. Viiksivahaa tulee käytettyä jos päästän viikset kasvamaan pidemmiksi, jota en ole nyt hetkeen tehnyt. Silloin omat suosikit ovat yleensä löytyneet Captain Fawcettilta.

Tän jutun voi muuten näyttää kaikille, jotka kysyy että “pitääkö partaa muka hoitaa?”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *