Partamallit
Partamalleja on monia ja eri tyyleistä löytyy paljon variaatiota. Partatyyleillä on myös pitkä historia. Moni suosittu malli ammentaakin luonnollisesti menneestä.
Aloitamme kirjoittamaan kerran kuussa perusteellisempaa katsausta eri tyylisuunnista. Kerromme, mitä on hyvä ottaa huomioon, kun alat hakemaan jotain tiettyä tyyliä tai ylläpitämään sitä, mitä tuotteita on hyvä käyttää hoitoon ja mitä vaikkapa trimmaukseen.
Seuraavassa pintaraapaisu parista ajattomasta, klassisesta mallista.
Five o’clock shadow (kolmen päivän sänki) – on ajaton, suosittu tyyli, joka toimii melko varmasti melkein joka paikassa.
Chinstrap – korostaa leukaa. Tästä tyylistä on olemassa monia eri variaatioita. Tyylissä kaula on ajeltu aataminomenan yläpuolelta. Selkeä linjaus chinstrap -malliin on, että kun posket on ajeltu, voi malli leventyä suuta kohden. Tyyliin voi yhdistää mm. viikset, soul patchin (pieni partakolmio huulen alla) tai vaikkapa pukinparran.
Metsuri – pitkä parta, joka hoidetaan siten, että sivuja siistitään ja pyritään kasvattamaan mallia alaspäin. Muuten metsuri -mallissa on vahva rosoinen olemus eli se saa olla hiukan karski, ja se kuuluu asiaankin. Tyyli on aika vastikäänollut suuressa suosiossa ja saanut hipsteri -leiman. Siitä ei pidä välittää, vaan valita malli joka miellyttää itseä ja sopii omaan habitukseen.
Circle beard (pukinparta) – saadaan jättämällä parta leuan alueelle, viikset ja muut kasvon alueet ajellaan. Tästä on olemassa myös monta eri variaatioita eikä ole vain yhtä ja oikeaa. Voi olla terävää tai vaikka enempi rock -henkinen, astetta rosoisempi linjaus.
Viikset – malli kasvatetaan ylähuulelle muu parta pois ajellen tai yhdistetään johonkin toiseen malliin (tämä oli aika lailla no shit, Sherlock -osastoa). Viikset menevät ihan oman tyylisuuntanaan, ja malleja on lukuisia, pyöreistä, kapeakasvoisiin kuontaloihin. Tähänkin luonnollisesti palataan vielä tarkemmin.
Henkilökohtaisesti en välttämättä lähtisi suoraan seuraamaan trendejä mallin suhteen (toki niistä kannattaa hakea inspiraatioita), trendit tulevat ja menevät. Jokaisella on oma, uniikki partansa ja oman mallin löytäminen saattaa viedä aikaa. Kannattaa kokeilla eri tyylejä vaihtelun vuoksi. Tyyleissä ja niiden sekoittamisessa ei mielestäni ole oikeaa tai väärää, päinvastoin: kannustan jengiä luomaan itselleen passelin parran!
Inspiraation voi löytää jo pelkästään, kun tutkii esimerkiksi viikinkien, egyptiläisten tai germaanien suhdetta partaan. Näihin syvennymme blogissa tulevaisuudessa.
Blogista noin yleisesti – mikä on homman nimi tästä eteenpäin.
Partascene on ilmeisesti ollut Suomessa vajaat kymmenen vuotta, aluksi pienellä porukalla. Se yleistyi mitä luultavimmin kaiken kansan hifisteltäväksi hipstereiden ja metsuriseksuaalien myötä, joita onkin kiittäminen partamuodin renessanssista. Haastattelemme käyttäjiä aiheesta ja otamme enemmän kontaktia rajapintaan. Koetamme etsiä mielenkiintoista näkökulmaa asioihin, ennen kaikkea ihmisiin niiden takana. Näin saadaan taas pykälää mukavampaa luettavaa.
Itsekin olin tovin pimennossa asioista ja kuumeisesti ajattelin, että piru, kun olisi sopivammat tuotteet parran hoitoon. Nyt niitä onkin sitten senkin edestä. Shave Clubilla on sinänsä hyvä tilanne siinä, että myyntiin tulee juuri sellaista kamaa, mihin olemme itse tutustuneet ja hyväksi todenneet. (Psst. Saattaa olla, että lähitulevaisuudessa markkinoille tippuu täysin uusi tuoteperhe, joka on Shave Clubin käsialaa!)
Olen päätynyt siihen, että koneet ovat lentäneet roskiin aikaa sitten: homma hoidellaan nykyään käsipelillä. Esimerkiksi öljyt ja harjaukset ovat osa arkea. Samalla saan oman pikku hetkeni muuten niin hektisessä elämässä.
Parta sekä komeudenhoito on osa elämäntyyliä. Blogissa tuleekin entistä enemmän juttua käyttäjistä, tuotteista, tekijöistä tuotteiden takana – ja yleisellä tasolla koko scenestä.
Blogi käsittelee komeudenhoitoa kokonaisuudessaan…
- Parranhoito/ajo
- Hiustenhoito/ajo
- Tuoksuja
- Suihkutuotteita
- Ihonhoitoa
Kuukauden päästä vuorossa on viikinkien partascene, ja siitä päästäänkin viikinkien inspiroimiin malleihin!
Vahvaa suositusta parranhoitoon – Beard kit
(Kuvat unsplash.com / Dane Deaner / Sarah Cervantes / IG @foynfoyens)