Voiko 1 terä muka olla parempi kuin 5 terää?

Vanha kunnon perinteinen partahöylä on 1800-luvun keksintö, joka edelleen on lähes jokaisella mittarilla paras parranajoväline. Keksinnön tarkoitus oli tehdä parranajosta nopeampaa, helpompaa ja turvallisempaa verrattuna veitsellä ajoon. Tyypillinen partahöylä on tehty kokonaan metallista ja koostuu kolmesta osasta. Partahöylässä käytetään yksittäisiä, vaihdettavia partateriä.

 

Raha ratkaisee

Myöhemmin ymmärrettiin, että partahöylät, jotka kestävät koko elämän ja joiden ainoa vaihdettava osa on yksittäinen terä, ei ole kovin tuottoisa bisnes. Tuotteen käyttöikä piti saada paljon lyhyemmäksi, jotta sillä saisi jatkuvaa myyntiä. Täten markkinoille tuotiin kaikkien tuntemat moniterähöylät. Loistavan markkinoinnin ansiosta muoviset, taskulampulliset, värisevät höylät onnistuttiin brändäämään innovatiivisiksi uudistuksiksi. Nykyään valtava markkinointibudjetti pitää huolen siitä, että mainoksissa käytetään usein tunnettuja urheilutähtiä, jotka luovat moniterähöylille miehekkään ja modernin imagon.

 

Kumpi todellisuudessa on parempi?

“New is always better”, kuten Barney Stinson sanoo, ei päde tässä(kään) tapauksessa. Uudet höylät häviävät klassiselle mallille heittämällä sekä ajon laadussa että hintavertailussa.

Kolme, neljä tai jopa viisi terää kirjaimellisesti raastavat ihoasi, aiheuttaen ärsytystä. Ensimmäinen terä repii partakarvat ylös ja loput teristä lyhentävät niitä. Ongelmana on, että tällä tavoin karvat vetäytyvät ihon alle, joka johtaa niiden sisäänpäin kasvamiseen. Tämän takia parranajon jälkeen kasvoihin tulee usein pieniä nyppyjä. Moniterähöylät katkaisevat myös partakarvat epätasaisesti, joka johtaa epätasaiseen sänkeen.

Klassinen, yhdellä terällä varustettu, partahöylä leikkaa partakarvat tasaisesti. Se ei myöskään oikein käytettynä aiheuta minkäänlaista ärsytystä iholle, koska se ei revi partakarvoja ja kasvoilla on aina suojaava saippua terän leikatessa. Moniterähöylällä viimeisten terien leikatessa saippua on jo lähtenyt pois. Jo yksi ajo klassisella partahöylällä riittää erittäin tarkkaan tulokseen, mutta vauvanpyllymäiset kasvot ilman ärsytystä saat kahdella tai kolmella ajokerralla.

 

Hinta

Alkusijoitus klassisen parranajon välineisiin on yleensä hieman suurempi, mutta pitkässä juoksussa säästät paljon rahaa. Höylät voi parhaassa tapauksessa jättää lapsille perinnöksi ja terät, jotka kestävät noin 5 ajoa, maksavat merkistä riippuen noin 50c kpl. Voit lyhyellä laskutoimituksella laskea, kuinka nopeasti alat säästämään rahaa.

Tarkemman hintavertailun modernin ja klassisen parranajon välillä löydät täältä.

 

Onko moniterähöylissä mitään hyvää?

Puolueettomuuden nimissä on mainittava, että klassinen partahöylä häviää parissa asiassa moniterähöylille – helppoudessa ja nopeudessa. Modernien höylien liikkuva, ihoa myötäilevä terä ei vaadi minkäänlaista opettelua ja parran voi ajaa vaikka silmät kiinni muutamassa minuutissa. Ajon jälki kärsii, mutta jos se ei kiinnosta, voi yhtä hyvin vaihtaa partakoneeseen. Se on vielä nopeampi.

Sähköinen partakone toki tekee tällaista jälkeä. Vasemmalla yksittäisen terän leikkaama partakarva ja oikealla sähkökoneen aikaansaannos.

 

Yhteenveto

Klassisen partahöylän kanssa ajaessa voi mennä pari kertaa, että löytää oikean kulman terälle. Kaksi tai kolme ajokertaa saattaa myös viedä 10 tai 15 minuuttia ylimääräistä aikaa. Yksittäinen terä ei tosin joka vedon jälkeen mene tukkoon, joten se nopeuttaa prosessia jonkin verran. Tekniikan opittuasi pääset kuitenkin höyläilemään kuten tosimiehet ennenvanhaan.

Klassinen parranajo on vähitellen tulossa takaisin. Yhdysvalloissa se on ollut nosteessa jo muutaman vuoden ja eiköhän suomalaiset seuraa perässä. Olemme pyrkineet madaltamaan kynnystä kokeiluun edullisella Starter Kitillämme. Suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan miten miehet ennenvanhaan partansa ajoivat. Lupaamme, ettet tule pettymään!

 

Tämä artikkeli on kirjoitettu kategoriaan Parranajo. Tässä suora linkki.